Va néixer el 21 de juny de 1850 a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona). Va quedar vídua als 33 anys. Per aquestes dates alguns dels seus fills ja havien mort com a conseqüència de la malaltia del tifus. Aquest fet, el de perdre diversos dels seus fills i d’haver-se quedat vídua va determinar que ella s’inclinés per ajudar a les mares amb fills, sobretot a les parteres.

Amb la pèrdua del seu últim fill, Roc Gallifa Palmarola quan ell tenia 13 anys, va decidir de cursar estudis de llevadora a Barcelona amb la finalitat de crear i ser capdavantera d’un moviment de llevadores cristianes. Va dedicar-se a ajudar i tenir cura del veïnat i de les diverses famílies que eren víctimes del tifus. Ella va contraure aquesta malaltia quan rentava roba infectada al riu. Maria Teresa Gallifa Palmarola va morir el 17 de març de 1907 a les 19:00 hores a l’edat de 56 anys. Les seves despulles resten a la casa Generalícia de Barcelona.

Va fundar les primeres cases d’acollida, el que més tard seria la fundació del Instituto de las Siervas de la Pasión. Aquesta fundació estava particularment dedicada a l’ajuda de les mares solteres i els fills que estaven en perill de malalties. Més tard, la fundació passa a dir-se Congregación de las siervas de la Pasión.

Maria Teresa Gallifa Palmarola, va dedicar 21 anys de la seva vida a l’ajut dels altres i va fundar diverses cases d’acollida
Asilo u hogar de Santa Isabel a Barcelona i València.
• A Vigo tres residències-llars.
Siervas de la Pasión a Barcelona.
• Germanes missioneres a Camerun (hospital Ngovayang).
• A Mèxic, Siervas de la Pasión, entre d’altres.

El seu carisma especial per “la defensa de la vida” va estar confirmat pel Papa Joan Pau II en Evangelium Vitae el 25 de juny de 1996. El mateix Papa la va declarar en el seu reconeixement “Venerable”. Com a darrera dada, el 22 de febrer de 1972, el Vaticà autoritzava l’inici del procés de Beatificació. Es va crear la comissió corresponent per tirar endavant aquest procés pel Cardenal-Arquebisbe Dr. Jubany.

Descendent de la branca dels Palmarola-Gallifa que foren els seus avis.