Palmarola    1. Cognom dels nostres avantpassats d'origen incert però suposadament derivat de Palmerola. La referència més antiga data de principis del segle XVI.   2. nom d'illa que forma part de l'arxipèlag de les Illes Poncianes.   3. nom d'animals i coses famosa euga argentina; cuines, ceràmica i cristalleria italianes; estufa de llenya; seient de cotxe i altres.

Palmerola    1. El Diccionari català-valencià-balear defineix la etimologia del mot com a contracció de Palomerola....

 

Contingut del web

Palmarola, un cognom gens comú i, alhora, fet popular per persones, coses i llocs, ens ha permès fer aquesta compilació de tot el que hi està relacionat que, sense ser profús, no deixa de ser important.

Ha estat com un joc per posar a l’abast dels que portem el cognom tot el que ens sembla curiós o simpàtic. Des de les informacions més remotes als objectes que el porten de nom, aportant la font de la informació sempre que ens ha estat possible. Parlem dels que som i dels que van marxar però han deixat una petja en el camí. Ens obrim, també, als cognoms semblants que potser segles enrere fèiem el camí plegats. Hi trobareu coses sorprenents que potser són efímeres però també d’altres que encara que passin els anys seran permanents o només caldrà actualitzar-les.

 

Recerca

S’ha constatat que intentar trobar informació anterior és gairebé impossible ja que tots els arxius oficials s’han anat destruint en els diferents conflictes pels que ha anat passant el nostre país. Les guerres carlines i la guerra civil de 1936-1939 van portar a la eliminació sistemàtica de tota documentació.

El Google i xarxes socials com Facebook, hi5 , Trombi o Genoom, han estat unes eines molt poderoses per poder localitzar gent amb el cognom Palmarola d'arreu. Que el fons de la xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona estigui a l'abast de tothom per fer-hi consultes també ha contribuït a trobar informació relativa als avantpassats, així com el fet de poder consultar les hemeroteques d'alguns diaris com, per exemple, La Vanguardia de Barcelona o La Nación d'Argentina.

Ancestry.com, Intelius.com i Familysearch.org -els dos primers de pagament- són webs en els que es pot consultar l'existència dels cognoms i on també hi hem accedit. A Familysearch.org hem pogut comprovar que hi ha moltes errades de tota mena, des de cognoms erronis o intercanviats a dates incorrectes, encara que pot ser útil en alguns casos. En els webs de Ancestry.com i Intelius.com ens hem quedat amb la informació del resultat de la cerca sense entrar a la de pagament.

Altrament, Geneanet.com i Geneabank.org són webs franceses que disposen d'un banc de dades important on podem localitzar molts Palmarola i Palmerola. També són de pagament però permeten una breu visió dels enregistraments que contenen. Aparentment són dades interessants encara que no hi hem accedit, de moment. A Yahoo.com existeixen un parell de grups de gent implicada en la investigació genealògica on també es pot trobar alguna entrada sobre els cognoms que ens pertoquen. Aquests grups són GenCatalana i genealogie_catalane.

 

Italià? Català?

Si porteu Palmarola o Palmerola per cognom potser us haureu preguntat algun cop quin és el seu origen. Italià? Català? Aquí no us resoldrem la incògnita ja que no hi ha prou dades per afirmar res en cap sentit però el que, a dia d'avui, sembla clar és que d'on podem obtenir referències més antigues del cognom és a Catalunya. Hi ha algú a Itàlia, a Espanya i a Amèrica però no s'expliquen com nuclis de provinença.

 

Crida a la col·laboració

Són molts els camins per poder trobar informació però no sempre la gent està motivada a col·laborar-hi o bé, la seva bona predisposició, costa que la facin efectiva. Des d’aquí fem una crida a tots els Palmarola i Palmerola del món que ens ajudin a desenvolupar aquest projecte amb les seves aportacions. Sempre cal una primera empenta i esperem que aquesta l’haurà fet començar a rodolar. Ara és cosa de tots. Tractem-ho de millorar, de corregir deficiències, d’ampliar informacions i tot a Internet, a disposició de tothom.