Antecedència

La recopilació de les dades de les diferents branques de les famílies Palmarola la devem en un inici a la recerca duta a terme pel frare Miquel Palmarola Aregall que va publicar en un recull mecanografiat el fruit de la seva investigació dels anys 1978-1979 titulat Esborrany d’Arbres Genealògics de les famílies Palmarola, Palmerola 1979. Miquel Palmarola no es va limitar al cognom Palmarola i va fer extensiva la seva recerca a les persones amb el cognom Palmerola ja que es dóna per fet que la derivació de Palmerola a Palmarola és una conseqüència de la pronunciació de la lletra e àtona que en català es pot confondre amb la lletra a. Així i tot, trobem algun cas, en aquest mateix estudi del frare Miquel, d’alguna família que els pares, en inscriure al nadó, van canviar la a per la e conscients, probablement, de la degradació del cognom. Aquesta particularitat fa més difícil, encara, trobar els lligams entre les diverses famílies dels arbres genealògics. No oblidem, com dèiem a l’apartat Etimologia dels cognoms, que ambdós possiblement provenen de Palomerola.

 

Branques Palmarola

Més recentment, el novembre de 2003, Joan Palmarola i Ginesta va publicar un nou recull, en format Word, en el que ens presenta el detall de les seves investigacions en aquest camp i ens proporciona una magnífica visió del desenvolupament de la branca Palmarola-Gallifa des dels inicis del segle XIX. El document té per títol Recull Històric Palmarola/Palmerola Genealogia i Memòria de la Família Palmarola. Una aproximació (1816-2003).

A més de la branca Palmarola-Gallifa hem de considerar les dades de l’altra gran branca catalana que té com a punt de referència més llunyà Felio Palmarola Grau nascut el 1814.

Hem d’afegir l’arbre genealògic de Miquel de Palmarola, donzell de Talltorta [1] -anterior a 1600- que són els avantpassats del General Palmarole i, potser també, d’alguna de les dues branques abans esmentades.

No es pot assegurar que tots els Palmarola existents en l'actualitat a Catalunya formin part d'aquestes dues branques. De fet hi ha diversos Palmarola relacionats en el Recull del frare Miquel Palmarola Aregall que no els hem pogut situar. A Roses, per exemple, hem trobat alguns avantpassats entre els que hi comptem Jaume Palmarola Trullols que no figuren en les branques esmentades. Aquestes són, principalment, de les comarques d'Osona i el Ripollès.

 

Arreu del món

A França. A Trombi.com i en el Facebook hem localitzat diverses persones a França amb el cognom Palmarola. Hem intentat contactar-hi però no hem obtingut cap resposta. Sembla que a França hi ha un nucli Palmarola ubicat al departament dels Vosgues a la regió de Lorraine, principalment al poble de Raon l'Etape.

A Itàlia. No hem pogut contactar amb cap italià malgrat haver-ne trobat alguns en el Facebook i haver-nos-hi dirigit. Sembla que n'hi ha a Nàpols on hem localitzat la Pasticceria Palmarola.

A més hi ha Palmarola i Palmerola a Amèrica. Tenim informació de la branca de Mariano Palmarola Siré de Xile. De la branca de Martín Palmarola de Cuba que sembla que prové de Catalunya, de la branca de Mariano Palmarola de Panamà i, finalment, hem localitzat alguns Palmarola a Argentina, als Estats Units, al Canadà i a l'Uruguai.

A l'Argentina. Joan Palmarola Ginesta ens diu, en el seu Recull, que la seva família sap que Bonaventura Palmarola Cunill (1861-1922) va marxar a l’Argentina i s’hi va quedar a viure, concretament a Buenos Aires. Escultor i vinculat al món de l'art. No es comenta que tingués descendència i es té constància que va morir a Barcelona, en el barri de Gràcia. A primer cop d’ull, sembla improbable que sigui l’origen de les famílies xilena, cubana o panamenya.

Al Canadà. A Internet a la pàgina de pagament Ancestry.com es pot comprovar que hi ha o hi havia algun Palmarola a Canadà i més concretament al Quebec. A Quebec Vital and Church Records (Drouin Collection), 1621-1967 apareix el naixement a Quebec de Maria Palmarola.

A Cuba. Carlos Palmarola fou exambaixador de Cuba als països de la desapareguda Unió Soviètica fins l’any 2002. L’Excel·lentíssim Sr. Carlos Palmarola Cordero surt a moltes planes com a l’ambaixador de Cuba a Rússia però també de la República d’Armènia, Geòrgia, Azerbaidjan, Kasakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan i Turkmenistan. El seu avi era Martín Palmarola, català i membre de l’exèrcit espanyol, que quan va acabar “su servicio” es va quedar residint a Cuba. Es va casar amb una cubana de naixement, filla d’espanyols residents a Cuba que provenien de les Illes Canàries. [2] Important va ser la seva significació en la resolució del cas del nen Elián González que va escapar de Cuba amb la seva mare i el seu padrastre a Miami sense coneixement del pare. La mare i el padrastre van morir en el naufragi però ell es va salvar i d’entrada se li va concedir la custòdia del nen a un besoncle exiliat des de feia temps a Miami. El pare va demanar-ne la devolució i això va originar l’estira i arronsa entre els dos països.

Sembla que a Cuba hi ha només un parell de famílies emparentades amb el cognom Palmarola. L'ex-ambaixador és l'únic amb descendència masculina per partida doble però, si no canvien les coses, el cognom Palmarola es perdrà a l'Illa.


215-1

L'exambaixador a l'esquerra de la foto

Als EUA. A Internet a la pàgina de pagament Ancestry.com es pot comprovar que hi ha o hi havia alguns Palmarola a EUA i més concretament a Florida, Boston i Nova York. Aquestes dades són corroborades a la pàgina de Family Search, web oficial de l'Església de Jesucrist dels Sants del darrer día. No hem tingut l'oportunitat de contactar amb ningú d'aquest país.

A Panamà. Palmarola Jaramillo, Verónica A. és coautora, amb Yamileth Robles, d’un llibre sobre el canal de Panamà que es diu Proceso de reversión del Canal de Panamá y las áreas civiles y militares en el marco del tratado del Canal de Panamá de 1977. Havia estat una alta funcionària del Ministeri de Relacions Exteriors.Encara que Verónica Palmarola viu a EUA ella és de Panamà on viu la resta de la seva família. Pel que ens han comentat no hi ha més gent de cognom Palmarola, en aquest país, que la de la seva família. A banda d'ella, del seu germà i de la seva germana, només tenen la mare. Els manca informació dels seus avantpassats.

A l'Uruguai. Segons informacions facilitades per la família xilena no sembla que hi hagi massa Palmarola a Uruguai. Coneixen un senyor d’uns 80 anys, sense descendència, de nom Ricardo Palmarola. De totes formes, consultant per Internet, hem localitzat, però no contactat, un estudiant de la Facultad de Ciencias Económicas de Montevideo anomenat Ricardo A. Palmarola Villalba. També, a través de Family Search, hem sabut de l'existència d'una dona uruguaiana de nom Luisa Palmarola que va néixer el 21 de juliol de 1890.

A Xile. Segons Hugo Palmarola Rodríguez, enginyer que va treballar per a la NASA, és notable la quantitat de pintors i persones dedicades a l’art i al disseny entre la família. El seu pare, per exemple, era dibuixant, caricaturista i mag prestidigitador afeccionat. Ell ha reunit la informació que ens ha remès. Sembla un quadre complet dels Palmarola d'aquest país andí, però s'ignora com hi van arribar.

N'hi ha altres localitzats a Madrid, Andorra, Florida (EUA) i Las Palmas de Gran Canaria que pertanyen respectivament a les famílies de les branques Palmarola-Gallifa, Palmarola-Grau i les dues darreres de Mariano Palmarola de Panamà.

 

Branques Palmerola

Pel que fa als Palmerola tenim alguns detalls de les branques Palmerola-Cadis, Palmerola-Claret, Palmerola-Munill i Palmerola-Roig, encara que força desactualitzades. Hem localitzat, a més, algunes persones al Paraguai, a l'Argentina i als EUA que porten el cognom.

 

 

[1] Talltorta   Localitat de 29 habitants, el 2005, que pertany al municipi de Bolvir a la Cerdanya.
[2] Font: del propi exambaixador.